søndag 18. oktober 2009

Artikkel i Nationen om naturlig hestehold

Her kan dere lese intervjuet med Kleo og Sigbjørn på Handnessgarden. Jeg synes det er helt fantastisk at noen tar til orde mot denne "burhestdrifta" som er så vanlig nå til dags.




























Dobbeltklikk på bildene så kommer de opp i stor størrelse. Da blir også teksten forhåpentligvis lesbar.
Visste du f.eks. at en spørreundersøkelse gjennomført av en masterstudent ved UMB avdekket at hele 84 % av den 268 stallene som ble spurt hadde hestene sine i individuell oppstalling på boks, mens 1,5 % holdt hestene sine oppbundet på spilttau? Dette er et langt høyere tall for individuell oppstalling enn det som tidligere er funnet i Danmark og Sveits. Også mesteparten av hestene ble holdt enkeltvis i luftegårder hver dag, men det kom i tillegg fram at det fortsatt finnes staller som har mye mindre luftegårder enn det som er minstekravet på 300 kvm per hest. I tillegg var det ikke alle hestene som fikk komme ut i luftegård hver dag, selv om det er forskriftsbestemt at alle hester skal ut minst 2 timer per dag hvis de står på spilt. Står hesten derimot på boks kan noe av denne tiden erstattes med tvungen mosjon (ridning, kjøring, skrittemaskin etc.). Noe av et mest alvorlige som denne undersøkelsen avdekket var imidlertid at langt de fleste stallene hadde mangelfull eller ingen ventilasjon av stallbygningen der de fleste hestene stod. Selv om mange oppgav at de hadde mekaniske ventilasjonssystem, kom det også fram at de brukte åpne dører og vinduer som luftekanaler. Dette vil i praksis punktere et mekanisk ventilasjonsanlegg som enten drives av overtrykk- eller undertrykk i rommet. Mange stallrom var opprinnelig bygd som fjøs eller lager/garasjer med mindre enn 2,5 meter takhøyde. Videre var det enkelte som skrev at selv om de hadde vifte i stallen ble denne bare slått på ved behov. Dette er alvorlige opplysninger for Mattilsynet som bør ta et krafttak og kontrollere staller mer hyppig. Det forundrer meg ikke det spor at luftveislidelser er et stadig vanligere problem hos norske hester i dag.
Resultatene fra denne spørreundersøkelsen kan du lese i detalj ved å låne masteroppgaven til Therese Larsen Kirkeby, 2007 avlagt ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, UMB. Dataene er videre behandlet av undertegnede og vil publiseres i Norsk Veterinærtidsskrift om ikke så lenge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar